Informatie

Stroomverbruik jacuzzi: energiekosten & fabels

stroomverbruik jacuzzi

Jacuzzi Prijs

Helaas is er veel onduidelijkheid de energiekosten van een jacuzzi. Doordat veel mensen vaak voor het eerst een jacuzzi of spa aanschaffen weten velen niet waarop ze moeten letten. Daarnaast worden de mensen vaak op een dwaalspoor gezet als het gaat om de dagelijkse kosten om de hogere jacuzzi prijs maar te kunnen verantwoorden. Hieronder kunt u de feiten en verder op de fabels lezen, trek zelf uw conclusie.

We kunnen alleen van merken (Vortex Spas, Fisher Spas, FinesseSpa en Platinum Spas) uitgaan waar wij zelf ervaring mee hebben, dus daarop zijn deze berekeningen dan ook op gebaseerd.

 

Uitgangspunten

Gemiddeld verlies je bij een jacuzzi 3,8 graden Celsius aan warmte. Om een berekening te maken, laten we aannemen dat de heater (het verwarmingselement) van de jacuzzi 3000 watt (3kW/h) per uur verbruikt om het water op te warmen. Een heater werkt alleen als het water wordt gecirculeerd. Hierdoor springt de circulatiepomp aan die ook stroom neemt. Een efficiënte pomp neemt 250watt. We nemen een bad van 1250liter inhoud als uitgangspunt.

Stel dat de jet pompen van 2,5 pk 1900 watt (1,9kW/h) per uur verbruiken als ze worden ingeschakeld.

Verbruik gebaseerd op gebruik, niet op laboratorium situaties. Je kan meten door een spa in een verwarmde ruimte te zetten, cover gesloten houden, geen jets te gebruiken, en de circulatie uit te zetten of te minimaliseren. Niet echt reëel en een meting waar u niet op zit te wachten.

De eerste maanden gebruiken mensen hun nieuwe jacuzzi elke dag, maar laten we die periode overslaan en ervan uit gaan dat u inmiddels aan de luxe en weldaad gewend bent, dan zult u van de jacuzzi gemiddeld 2 keer per week gebruik maken, waarbij we elke keer twee pompen gemiddeld 45 minuten aan zetten. Mogelijk dat u er langer in ligt/zit, maar gemiddeld kom je op 45 minuten per sessie en we gaan er voor het gemak even vanuit dat er 2 pompen worden gebruikt.

Daarnaast adviseren wij om de circulatiepomp 4 uur per dag (2 x 2 uur) draaien om het water te filteren en deze pomp moet ook draaien als de heater aanstaat zoals eerder beschreven.

Als we deze informatie gebruiken, kunnen we de maandelijkse energiekosten berekenen. Om dit te doen, moeten we eerst het dagelijkse stroomverbruik berekenen.

Het dagelijkse stroomverbruik van de jacuzzi is als volgt:
- Heater: 3 kW x 110 min (2 x 55 min) per dag = 5,5 kWh per dag
- Jet pompen: 1,9 kW x 45 min per dag (1,9 x 45 minuten per keer x 2 pompen x 2 keer per week / 7 = kW per dag) = 5,7kW per week / 7 = 0,81 kWh per dag
- Circulatiepomp voor Filtering: 0,25 kW x 4 (2x2) uur per dag = 1 kWh per dag
- Circulatiepomp voor Verwarming: 0,25 kW x 110 min per dag = 458 Wh per dag

Dit komt neer op een totaal stroomverbruik van:
- 7,7 kWh per dag
- 54,5kW per week
- 233,5 kW per maand
- 2840 kW per jaar

Gemiddeld betaalden wij met het flextarief in Januari 2023 € 0,22 per kWh (incl. ODE en andere energiebelastingen) (EnergyZero). Dan kost het dagelijks gebruik van de jacuzzi ongeveer €1,71 per dag.

Als we dit maandelijks berekenen, komen we uit op €51,27 en jaarlijks €623,-

Nu weten we dat het een turbulente tijd is geweest op de energie markt, wij momenteel weinig betalen, sommige mensen nog onvoordelig zitten met hun energie contract, of juist gunstig. Zoals het er nu naar uitziet gaan de energie kosten weer stabiliseren, maar iedereen heeft een andere situatie. Heb je zonnepanelen, zal het weer iets anders worden. In de zomer zal je een lager verbruik hebben door minder warmte verlies en in de winter iets meer. De waardes gaat van een gemiddelde uit.

 

Fabels

Helaas zijn er nog veel dealers die het nodig vinden om producten die men zelf niet verkoopt zwart te maken om de eigen producten beter te laten lijken of de hogere prijs te verantwoorden. Een goed voorbeeld is Amerikaanse vs Europese vs Chinese spa's. Een Amerikaanse spa zou beter zijn dan een Chinese. Deze zou beter geïsoleerd moeten zijn, minder verbruiken enz. Dit kwam in het verleden wel voor, maar laten we eerlijk zijn, uw Apple Iphone wordt ook in China gemaakt toch? Als het product naar Westerse standaarden wordt gemaakt en de kwaliteitscontrole is in handen van Westerse bedrijven, dan kan je ervan uitgaan dat het niet onder doet voor Europese of "Amerikaanse" producten. Feit is gewoon dat arbeid in bepaalde landen goedkoper is. Jacuzzi ® laat zijn producten daarom tegenwoordig (al meer dan 10 jaar) ook in Mexico bouwen, vanwege goedkoper personeel en zij zijn niet de enige, ook Jacuzzi, Caldera, Hotspring, Sundance, Dimension One worden sinds jaren geproduceerd in Mexico. Zijn dit dan Mexicaanse spa's? Tot slot willen we niet zeggen dat alle spa's een hoge kwaliteit hebben, er zit wel degelijk verschil tussen.

Als je nu naar het energie verbruik kijkt dan kunnen we concluderen dat een Europese of Chinese spa zeker geen 4 x zoveel energie verbruikt als dat men wel wil beweren. Sterker nog, sommige modellen zijn zelfs energie zuiniger dan "Amerikaanse" spa's, als je maar eerlijk meet op basis van gebruik. Zet je bijv. een Happy neer en doe je niets dan kom je volgens de California Energy Commission (CEC) uit op 140kW per maand, 1682kW per jaar uit. Dit is de waarde die dealers graag gebruiken, omdat dit natuurlijk erg weinig is, echter waarom koop je een jacuzzi als je hem niet gebruikt? Ofwel je kan hier niet zoveel mee, eerlijker is het om het te baseren op gebruik. Doe met de berekening wat u wilt, wij geloven in een eerlijke voorlichting en de kracht van onze eigen producten.

 

Conclusie

De meeste mensen kopen het voor het genot. Mensen met spierklachten hebben er baat bij en dat is mooi meegenomen. Het gebruik van een jacuzzi kost geld, maar het is dan ook een luxe product. Of het prijskaartje bij u past is iets persoonlijks, daar kunnen wij niet over oordelen, alleen u goed voorlichten zodat u een overwogen beslissing kunt maken. Meer weten? Kom langs, de koffie staat klaar.

Vorig
Hout gestookt of Elektrische Hottub
Volgend
Voordelen van een Warmtepomp bij een Spa