Informatie

Hout gestookt of Elektrische Hottub

Hout gestookt of elektrische hottub

Als je een hottub wilt aanschaffen, heb je de keuze tussen een elektrische en houtgestookte Hottub. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillen tussen deze twee soorten hottubs en geven we tips voor het maken van de juiste keuze.

Elektrische Hottub

Een elektrische hottub wordt aangedreven door een elektrische motor die water door de jets pompt en de temperatuur van het water regelt. Elektrische spa's hebben een aantal voordelen ten opzichte van houtgestookte hottubs:

 1. Eenvoudig in gebruik: Elektrische hottubs zijn zeer eenvoudig in gebruik. Ze zijn snel op te warmen en je kunt de temperatuur gemakkelijk regelen met een digitale thermostaat. Daarnaast heb je geen gedoe met het toevoegen van houtblokken en het bijhouden van het vuur.

 2. Weinig onderhoud: Elektrische hottubs hebben weinig onderhoud nodig. Je hoeft geen as op te ruimen of de hottub schoon te maken na elk gebruik. Bovendien zijn elektrische hottubs meestal uitgerust met filters die het water schoon houden.

 3. Minder overlast voor buren: Elektrische hottubs veroorzaken over het algemeen minder overlast voor de buren. Er is geen rookontwikkeling en de motor is relatief stil.

Een nadeel van een elektrische hottub is dat de aanschaf en gebruik flink hoger is dan een houtgestookte hottub. Daarnaast moet je je afvragen of je dan niet beter voor een jacuzzi kan gaan, waarbij je veel betere massage jets hebt. Tevens zijn jacuzzi's weer meer ergonomisch gevormd terwijl het prijsverschil minimaal is.

 

Houtgestookte Hottub

Een houtgestookte hottub werkt op basis van houtblokken die in een houtkachel worden verbrand. De warmte van het vuur verwarmt het water in de hottub. Houtgestookte hottub hebben een aantal voordelen ten opzichte van elektrische hottubs:

 1. Milieuvriendelijk: Houtgestookte hottubs zijn milieuvriendelijk omdat ze geen elektriciteit gebruiken. Het hout dat je gebruikt is een hernieuwbare grondstof en bij verbranding komt er geen CO2 vrij.

 2. Gezellige sfeer: Een houtgestookte hottub creëert een gezellige sfeer. Het knapperende vuur en de geur van brandend hout geven een extra dimensie aan de spa-ervaring.

 3. Hogere watertemperatuur: Houtgestookte hottubs hebben over het algemeen een hogere watertemperatuur dan elektrische spa's. Dit komt doordat het vuur het water direct verwarmt.

 4. Goedkoper: De aanschafprijs en gebruik van een hootgestookte hottub is aanzienlijk lager.
 5. Levensduur: Een houtgestookte hottub heeft geen bewegende of elektronische componenten, er kan dus weinig stuk gaan. Een goede hootgestookte hottub gaat minstens 20 jaar mee.

Een nadeel van houtgestookte spa's is dat ze overlast kunnen veroorzaken voor de buren. De rook en geur van brandend hout kan als hinderlijk worden ervaren. Hieronder vind je een aantal tips om de overlast voor de buren te beperken:

 1. De juiste plek: Plaats de houtgestookte spa op voldoende afstand van de buren en houdt rekening met de windrichting. Zo voorkom je dat de rook en geur in de richting van de buren waait.

 2. Schoorsteen: Gebruik een hoge schoorsteen. 

 3. Droog hout: Gebruik alleen droog hout Gebruik alleen droog hout om te voorkomen dat er veel rook.

Wil je meer weten over de verschillen en gewoon eens in een hottub zitten? Kom eens langs.

Vorig
De weldaad van een jacuzzi in eigen tuin
Volgend
Stroomverbruik jacuzzi: energiekosten & fabels