Als je op zoek bent naar een buitenspa, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je een aankoop doet. Hieronder hebben we 10 punten op een rijtje gezet waar je aan moet denken bij het kopen van een buitenspa:
-
Ruimte voor de spa: Voordat je een buitenspa aanschaft, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende ruimte hebt om deze te plaatsen. Zorg ervoor dat je weet hoe groot de spa is en of je voldoende ruimte hebt om deze op een geschikte plek te plaatsen. Houdt rekening met de toegankelijkheid van de panelen, voor installatie maar ook voor onderhoudt of reparatie als er een probleem voordoet. Stelregel is dat spa's 60cm rondom vrij moeten houden. Daarnaast moet je ook voor een coverlift ruimte houden. Mocht het nu beter uitkomen dat er één of meerder zijden worden geplaatst tegen bijv. een schutting dan is dit natuurlijk mogelijk, echter bij onderhoud of reparatie zou het kunnen, dat jullie spa eerst leeg moet worden gemaakt en een stuk moet worden opgeschoven, indien de monteur net bij de kant moet waar geen ruimte gereserveerd is. Op zich geen probleem maar belangrijk om te weten.
-
Zit- en ligplekken: Het aantal zit- en ligplekken in een buitenspa is een belangrijke overweging, aangezien dit bepaalt hoeveel mensen er tegelijk in de spa kunnen zitten. Gemiddeld zitten mensen 20 minuten op 1 plek voordat ze rouleren naar een volgende plek. Het voordeel hiervan is dat elke plek andere massage stralen heeft, dus u ook van nieuwe ontspanning meebrengt. Kies je voor 2 lounge/ligplekken, dan kost dit in de meeste gevallen 2 zitplekken. Houd rekening met het aantal personen dat je wilt kunnen laten genieten van de spa wanneer je een aankoop doet. Ga ten alle tijden ook proefzitten in een droog bad. Iedereen heeft een ander postuur en lengte, zit een spa goed als hij droog is, dan zal je zeker niet teleurgesteld zijn als hij gevuld is.
-
Frame verschillen: buitenspa komen in een breed scala aan frames, van houten frames tot kunststof en RVS frames. Houten frames zijn goedkoop maar zijn wel gevoeliger voor rot. Dit wil niet zeggen dat ze niet de levensduur van een spa mee kunnen. Kunststof frames daarentegen zijn duurzamer en vereisen minder onderhoud, maar kunnen minder sterk geconstrueerd zijn, let hierop. Het kan een goed alternatief zijn voor hout. Last but not least: RVS. Roest Vast Staal is de meest stevige van de drie, zeer duurzaam en daardoor ook het meest gebruikt.
-
Ombouw: Er zijn twee belangrijke opties: houten of kunststof. Houten panelen kunnen een traditioneel en sfeervol uiterlijk geven aan de buitenspa, maar zijn wel gevoeliger voor rot en verwering en vereisen meer onderhoud. Kunststof panelen daarentegen zijn duurzamer en vereisen minder onderhoud, maar kunnen minder sfeervol zijn, alhoewel er inmiddels erg natuurlijke opties zijn.
-
Isolatie: Het is belangrijk om te overwegen hoe goed de buitenspa geïsoleerd is, aangezien dit bepaalt hoe snel het water afkoelt wanneer het systeem is uitgeschakeld. Een goede isolatie kan helpen om het stroomverbruik te verminderen en de levensduur van de spa te verlengen.
-
Circulatiepomp: De circulatiepomp is verantwoordelijk voor het rondpompen van het water in de buitenspa. Houd er rekening mee dat hoe groter de pomp, hoe meer water er kan worden verplaatst en hoe sneller het water kan worden verwarmd. De goedkopere spa's hebben meestal een twee standen pomp. Een normale full speed pomp om de massage te geven en een half speed stand om te circuleren. Deze pompen vragen op half speed meer stroom dan een circulatie pomp en maken meer lawaai.
-
Stroomverbruik: Houd rekening met het stroomverbruik van de spa wanneer je deze aanschaft. Een buitenspa kan een behoorlijke hoeveelheid stroom verbruiken, vooral als het systeem is ingeschakeld. Zorg ervoor dat je weet hoeveel stroom je kunt verwachten te verbruiken voordat je een aankoop doet. Dit kan echter nooit 100% worden aangegeven, omdat dit van vele factoren afhankelijk is. Denk hierbij aan hoe vaak en hoe lang maak je gebruik van je spa, het water koelt sneller af als de cover open is. Waar wordt de spa geplaatst, midden in de wind, onder een afdak of misschien in een afgesloten ruimte. Daarnaast verbruiken de pompen natuurlijk ook stroom als je van de massage jets wil genieten. Laat het je echter niet afschrikken want het genot wat je terugkrijgt van je eigen spa is veel waard. Lees meer in onze blog over stroomverbruik.
-
1, 2 of 3-fasen: De meest spa's zijn ontworpen om aan te sluiten op een 1 of 3-fasenstroomaansluiting. Laat u adviseren door onze adviseurs wat er nodig is voor een bepaald model.
-
UV- en ozonfilters: Een buitenspa's kan worden uitgerust met UV- en/of ozonfilters. UV-filters werken door het water te laten passeren langs een UV-lamp, waardoor micro-organismen in het water worden gedood. Ozonfilters daarentegen maken gebruik van ozon, om het water te zuiveren. Beiden werken in combinatie met chloor en je hebt minder chloor nodig dan zonder ozon of UV.
-
Pompen en Bediening: Het aantal pompen en de kracht van de pomp bepaald de druk van de jets. Hoe meer jets, des te meer of zwaardere pompen je nodig hebt om alle jets voldoende druk te geven. De meest gebruikte pompen hebben een kracht tussen de 2 en 3 PK. Dit is waarom de goedkopere spa's vaak wat minder jets hebben, om te besparen op pompen, leidingen, jets en eenvoudigere bediening. Als laatste is het van belang om te weten welk bedieningspaneel en spa-pack (de controller) er wordt gebruikt. De meest gebruikte zijn Balboa, Gecko en SpaNet. Wat ons betreft kies altijd voor één van de drie zodat je nooit een probleem met de beschikbaarheid van eventuele onderdelen komt te zitten. Balboa en Gecko zijn de marktleiders en wereldwijd goed verkrijgbaar, SpaNet is een Australische merk wat als runner up zeer interessant is. Ze bieden veel meer dan de marktleiders en zijn kwalitatief beter, maar iets minder bekend. SpaNet wordt met name in het hogere segment gebruikt.
Voor- en nadelen:
Zoals bij elk product, hebben buitenspa's zowel voor- als nadelen. Een van de voordelen van een spa is dat het een geweldige manier is om te ontspannen en te genieten van een warm bad. Een ander voordeel is dat het kan helpen om spierpijn te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Een nadeel is echter dat het stroomverbruik van een spa een impact heeft op je stroomverbruik. Een extra investering in een warmtepomp kan deze maandelijkse kosten significant verlagen.
Al met al niet iets om je te laten afschrikken, maar wel belangrijk dat je weet waaraan je begint. Er zijn nog veel meer details die je kunt bedenken, maar die bespreken we graag persoonlijk met u. Meer weten, kom langs bij ons in Zwolle.